Ode aan de heipaal
Toen we in het najaar van 2020 lazen over het Palenhuis dachten we ‘Yes, daar moeten we bij zijn!’ Een ode aan de heipaal, het product van onze klant Vroom Funderingstechnieken, dat altijd onzichtbaar in de grond verdwijnt, maar met dit mooie kunstwerk voor altijd fier boven de grond uitsteekt.
We gingen schakelen met kunstenaar Piet van Wijk, architect Daniël Peters en de constructeurs van NAP Ingenieurs. En daar kwam een heel mooie samenwerking uit voort. Allemaal gelijkgezinden met één doel: het Palenhuis moet er komen. Maar er was nog een hobbeltje te nemen: het huishoudboekje. Want om het kunstwerk gefinancierd te krijgen was er nog wat geld nodig. Daarin vonden we Vroom Funderingstechieken, Vroom Betonbouw en Schokindustrie bereid. En toen konden we verder.
Wij traden op als projectmanager voor de aandacht in de media en de commerciële uitingen. Fotografie, teksten, persberichten, social media posts en nieuwsbrieven.
Over het Palenhuis
De Sluisbuurt is een buurt in aanbouw op het Zeeburgereiland in Amsterdam-Oost. De buurt ligt aan de Oranjesluizen en het binnen-IJ. In november 2018 besloot de gemeente Amsterdam tot de bouw van deze nieuwe buurt. Er komen circa 5.500 woningen in een woonmilieu bestaande uit woonblokken met daartussen hoge woontorens. De locatie is door de gemeente aangewezen als een versnellingslocatie, met als doel om hier snel veel woningen toe te kunnen voegen in de ontstane woningnood.
In een interview in Cobouw vertelde ontwerper Piet van Wijk over het eerbetoon aan de heipaal: “Zonder heipaal zakt alles weg in de modder. Niet alleen in Amsterdam, maar in heel Nederland. En juist daarom is het belangrijk het zichtbaar te maken met het Palenhuis. Een cortenstalen huis dat balanceert boven op 28 palen van hetzelfde materiaal.”
Prijsvraag
Het Palenhuis was een van de vijf genomineerde voorstellen voor een prijsvraag voor een kunstzinnig landmark bij de Sluisbuurt. Amsterdammers konden tot 12 augustus 2020 hun stem uitbrengen op het ontwerp van hun voorkeur. Vroom Funderingstechnieken juichte de komst van het kunstwerk toe en natuurlijk moest er ook nog een echte fundering onder het Palenhuis.
Bijdragen
Toen duidelijk was dat het ontwerp van Piet van Wijk de prijsvraag had gewonnen hebben Vroom en Schokindustrie hun bijdragen aangeboden in de vorm van het slaan van prefab heipalen en het vervaardigen en monteren van de betonnen funderingsplaat, met daarin de ankers voor de 28 stalen palen van het kunstwerk.
Officiële opening
En toen was het 28 september. Het Palenhuis in de Amsterdamse Sluisbuurt is officieel een feit! De 20 meter hoge ode aan de heipaal visualiseert hoe Amsterdam gebouwd is op miljoenen palen. Alle samenwerkende partijen die de totstandkoming van dit kunstwerk mogelijk hebben gemaakt waren aanwezig. Peter Vroom overhandigde Piet van Wijk een uniek cadeau: een stalen tableau van het Palenhuis met op de achtergrond Amsterdamse heistellingen in de jaren 60 van de vorige eeuw.
Krachtenbundeling
Bij de totstandkoming van het Palenhuis is een geweldige krachtenbundeling ontstaan door diverse partijen uit de funderingsbranche en toeleveranciers die alle een bijdrage hebben geleverd. Wij zijn trots op de succesvolle samenwerking en dragen de betekenis van het Palenhuis een warm hart toe.
Het Palenhuis is tot stand gekomen door een nauwe samenwerking tussen onder andere de volgende partijen: Damast Architects, Dura Vermeer, Gebr. van ’t Hek, Linden Staalbouw, NAP Ingenieurs, Piet van Wijk, Schokindustrie, Tata Steel, Vroom Betonbouw en Vroom Funderingstechnieken.