3D animaties

In 2020 hebben we samen met Het Nieuwe Kader en Vroom Funderingstechnieken de verschillende paalsystemen en prefab funderingselementen in beeld gebracht in 3D animaties.

Daadkracht in draagkracht

Vroom Funderingstechnieken is een allrounder in paalsystemen en prefab funderingsconstructies. Dankzij de brede expertise en jarenlange ervaring op funderingsgebied wordt Vroom vaak in een vroegtijdig stadium betrokken bij complexe en specialistische funderingswerkzaamheden.

Laat zien wat je doet. Wat je maakt. Wat je verkoopt!

Al jaren maakt Vroom bedrijfsfilms om te laten zien hoe het heien, vibreren, schroeven en boren van funderingspalen in zijn werk gaat. En dat deden ze ook al voor de montage van prefab funderingselementen, zoals balken, poeren, liftputten en vloeren. Het het opnemen en monteren van die films is een tijdrovende klus. En het is altijd buiten, dus de weersomstandigheden spelen een belangrijke rol. Daarnaast zijn zaken als veiligheid, materieel, geluid en productiesnelheid op de filmset een vaak beperkende factor.

Consistent en tijdloos

3D animaties zijn daarom een bijzonder goed alternatief voor echte film. De zon schijnt altijd, het materieel straalt in dezelfde bedrijfskleur, de bedrijfskleding is altijd verzorgd, aan alle veiligheidseisen wordt voldaan. En…met een 3D animatie kun je ook laten zien wat er precies in de grond gebeurt.

Pre productie

We begonnen met het schrijven van de scripts voor de voice-over en de titels in de animaties. Wat wilden we laten zien? Materieel, mensen, grond en omgeving. Het Nieuwe Kader ging ontwerpen aan de hand van de beschikbare 3D modellen van machines en overig materieel en een beeldbank voor de overige elementen. Maar ze moesten ook veel zelf ’tekenen’. Starten op een blanco vel.

Tijdslimiet

We weten dat we de aandacht van de kijker niet lang kunnen vasthouden, dus legden we onszelf een limiet op van twee minuten per animatie. In twee minuten moeten we kunnen laten zien wat er in de bouwput gebeurt.

Prototype

Het eerste prototype was gereed en vol spanning gingen we deze beoordelen. Het boren ging iets te snel, het beton vloeide net wat te langzaam, dat mannetje droeg zijn helm verkeerd om en het inhijsen van de wapening moest iets later starten en bij een grondverdringend paalsysteem gedraagt de bodem zich anders. Zomaar enkele opmerkingen uit een lijst van wel 80 punten die moesten worden fijn geslepen. Maar we konden verder, ook met de overige 17 animaties, want de basis was gelegd. Het fundament!

Post productie

De scripts en titels werden vertaald naar het Engels en Duits, de stemacteurs werden geselecteerd (voor de Duitse stem kozen we voor een vrouw, dat klonk toch écht vriendelijker…), de achtergrondmuziek werd gekozen en we konden gaan renderen.

Resultaat

Alle partijen hadden het project toch wel iets anders ingeschat. Er zijn veel extra uren gemaakt met heel veel communicatie, hier en daar een irritatie, maar een altijd constructieve samenwerking. En het eindresultaat mag er zijn. Hier kun je alle 3D-animaties bekijken.

Een project waar we bijzonder trots op zijn!